Okuyucular soruyor: Ehliyet Değişimi Ne Zamana Kadar?
John Richards
- 0
- 22
Contents
- 1 Ehliyetin süresi dolunca ne olur?
- 2 Ehliyet geçerlilik bitiş tarihi nedir?
- 3 Ehliyet değiştirmek için ne yapmam lazım?
- 4 Ehliyet değişimi zorunlu mu?
- 5 Ehliyet yenilemek için sağlık raporu nasıl alınır?
- 6 Ehliyet yenileme nasıl yapılır 2021?
- 7 Ehliyet bitiş tarihi nerede yazar?
- 8 E sınıfı ehliyet kaç yaşına kadar kullanılır?
- 9 Ehliyet değiştirme harcı ne kadar?
- 10 Ehliyet değiştirmek için sağlık ocağından alınan rapor geçerli mi?
- 11 Ehliyet yenilemede eski ehliyet alınıyor mu?
- 12 Ehliyet yenileme harcı internetten nasıl yatırılır?
Ehliyetin süresi dolunca ne olur?
Ehliyetin son kullanma tarihi yazılı olarak belgede yer alacak. Süreyi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alacak ve sürüş testlerinden çirilecek. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle araç kullananların belgesi geri alınacak ve 343 TL idari para cezası uygulanacak.
Ehliyet geçerlilik bitiş tarihi nedir?
Mevcut (eski) sürücü belgeniz ise yeni sürücü belgeleri verilmeye başlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olup, 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca, sürücü belgenizi yenilemek için yapacağınız her başvuruda, güncel sürücü olur sağlık raporu almanız zorunludur.
Ehliyet değiştirmek için ne yapmam lazım?
Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı,
- Son 6 ayda çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf,
- Adli sicil belgesi (E-devlet üzerinden temin edilebilir),
- Sürücü adına düzenlenmiş sağlık raporu,
- Değerli kâğıt vakıf payı ve harç bedelinin yatırıldığına dair makbuz veya dekont,
Ehliyet değişimi zorunlu mu?
Artık sürücü belgelerinin yenileriyle değiştirilmesi zorunlu oldu. FEDERAL Ulaştırma Bakanlığı ve Federal İçişleri Bakanlığı’nın aldığı kararla ehliyet değiştirme işlemleri yaşlara ve ehliyetin alındığı tarihe göre takvime bağlandı. Ehliyet değiştirme süresi 2033 yılına kadar sürecek.
Ehliyet yenilemek için sağlık raporu nasıl alınır?
Ehliyeti değiştirmek isteyen kişiler; aile sağlığı merkezlerinden, üniversitelere ve bakanlıklara bağlı sağlık tesislerinden, özel hastanelerden, özel polikliniklerden, tıp merkezlerinden ve özel muayenehanelerden sağlık raporu alabilirler.
Ehliyet yenileme nasıl yapılır 2021?
Eski tip ehliyetlerin yenileme işleminin doğabilecek cezaların önüne geçilmesi için 2021 yılı bitmeden yapılması gerekiyor. Ehliyet yenileme randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden veya ALO 199 hattından alınıyor.
Ehliyet bitiş tarihi nerede yazar?
Yeni sürücü belgelerinde yukarıda bahsettiğimiz gibi 4 numaralı alanda bu bilgiler bulunur. 4a ehliyet veriliş tarihi, 4b ise ehliyet bitiş tarihidir. Eski ehliyetlerde ise ehliyet belge numarasının hemen altında yer alan kısımda sürücü belgesinin verildiği ve belgenin geçerliliğinin dolacağı tarih yazmaktadır.
E sınıfı ehliyet kaç yaşına kadar kullanılır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi üst yaş sınırı bulunmamaktadır.18 yaşınızdan büyük herhangi bir yaşınızda yazılı ve direksiyon sınavlarınızı başarıyla teslim edip sağlık raporunuzun da onaylandığı süreç sonucunda sürücü belgenizi rahatlıkla alabilirsiniz.
Ehliyet değiştirme harcı ne kadar?
Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 13+2 TL’dir. Eski tip ehliyetini kaybedenlerin veya çaldıranların yeni tip ehliyet almak için ödeyecekleri ücret 13+2 TL’dir. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: -225+45TL’dir.
Ehliyet değiştirmek için sağlık ocağından alınan rapor geçerli mi?
Evet, sağlık raporu almak zorundasınız. Sağlık raporu olmadan ehliyet alamazsınız. Ehliyet yenileme, Ehliyet sınıf ekleyenler, Kayıp-zayi, İlk defa ehliyet alanlar sağlık raporu almak zorundadır.
Ehliyet yenilemede eski ehliyet alınıyor mu?
Yapılan son açıklamaya göre ehliyet yenileme son başvuru tarihi 31.12.2022’dir. Eski ehliyetinizi değiştirmek istemiyorsanız son tarihe kadar değiştirme zorunlu değildir. Belirtilen tarihe kadar eski ehliyetinizi kullanabilirsiniz.
Ehliyet yenileme harcı internetten nasıl yatırılır?
Ehliyet, kimlik ve pasaport harç ücretleri artık Gelir İdaresi Başkanlığı(GİB) internet sitesi üzerinden banka kartı veya kredi kartıyla ödenebiliyor. Pasport ve kimlik ücretlerini sorunsuz bir şekilde GİB üzerinden ödeyebilirsiniz.